Op deze pagina staat informatie over de wijk Tolhuis in Nijmegen Dukenburg:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Dukenburg.   


   

   

   

   logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
Tolhuis (Nijmegen)

 
Tolhuis
Wijk van Nijmegen
Nijmegen Tolhuis.png
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Dukenburg
Coördinaten 51°49'5,563"NB, 5°47'26,970"OL
Oppervlakte 77 ha  
Inwoners (2009) 3433
Overig
Postcode(s) 6537

Tolhuis is een wijk die behoort tot het stadsdeel Dukenburg en ligt in het noordwesten hiervan. De wijk ligt tussen de Wijchenseweg-N326 (noordkant), de Van Schuylenburgweg en de wijk Zwanenveld (oostkant), de wijk Meijhorst (zuidkant) en Stadspark Staddijk (westkant).

Bord Welkom in Tolhuis.JPGWelkomstbord

Naam   

Tolhuis is genoemd naar het tolhuisje, dat nog altijd staat aan de Teersdijk, de oude tolweg van Nijmegen naar Grave.

Algemeen   

Tolhuis en Weezenhof zijn de laatst gebouwde wijken van Dukenburg en dateren van begin jaren 1970. Het is een echte woonwijk met aan de noordzijde langs de van Rozenburgweg enige bedrijven en winkels; er is geen industrie. In 1607 woningen wonen 3433 inwoners (2009). De wijk heeft veel meer laagbouw dan midden- en hoogbouw en is gekenmerkt door veel groen dat vooral in stroken verspreid tussen de laagbouw ligt; een groter aaneengesloten groengebied wordt gevormd door het Douglasbosje en het Grand Canal, resten van het voormalige landgoed Dukenburg. In de wijk staat een basisschool die tevens Brede school is. In een voormalige school is het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid gevestigd en langs de van Rozenburgweg liggen een ijsbaan en een klimhal als bovenwijkse voorzieningen. Tolhuis maakt zelf ook gebruik van bovenwijkse voorzieningen elders in Dukenburg, die vooral gelegen zijn in de wijken Zwanenveld (winkelcentrum Dukenburg) en Meijhorst (wijkcentrum Dukenburg, zwembad, kerk, huisartsen en tandartsen, markt). 

Sinds enkele jaren bevindt het tweede crematorium van Nijmegen zich in Tolhuis: Crematorium en uitvaartcentrum Waalstede.  


     

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond