Op deze pagina staan de objecten in/aan de Oude Mollenhutseweg (thans: burgemeester Daleslaan) in Nijmegen Zuid:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Zuid.    


    

   

   

   

   

    

    

   

  

   

   

    

   


Vrienden van 
Nijmeegs Glorie 


Oude Mollenhutseweg   

De Oude Mollenhutseweg maakte vroeger deel uit van de Mollenhutseweg. Ook de Nieuwe Mollenhutseweg en een deel van de Malderburchtstraat heetten toen zo.  

Evenals de Weg door Jonkerbos werd de Oude Mollenhutseweg rond 1975 een stuk ingekort. Nu buigt hij, komend vanaf de Hatertseweg, af naar de Weg door Jonkerbos, maar vroeger liep hij in een vrijwel rechte lijn door naar de Sint Teunismolenweg, vlak voor het punt waar deze laatste weg het spoor kruiste.  

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Zuid.    


    

   

   

   

   

   

   

   

  

   


    Banner breed zwarte letters witte achtergrond 55 110
Jonkerbos "War Cemetery" 
 

Dit betreft een militaire begraafplaats in het Jonkerbosch, iets ten zuiden van het Goffertpark, aan de Oude Mollenhutseweg (thans Burgemeester Daleslaan).

DSC 1165 4 edited naamDe begraafplaats herbergt 1629 graven van militairen van het Britse Gemenebest, m.u.v. Canadezen die een eigen oorlogskerkhof hebben bij Groesbeek, en dertien van andere nationaliteiten, die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Eén van die dertien graven is van de Nederlandse officier en verzetsheld Adriaan Slob. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis.

DSC 1166 ShiftN 3 edited naamOp de plek van deze begraafplaats was het voorbereidingskamp gelegerd voor de Waaloversteek. Ongeveer 400 gesneuvelde militairen werden eerst begraven bij een als legerhospitaal ingericht complex in de buurt en zijn in 1947 op deze plaats herbegraven.

Voor de graven staat het Cross of Sacrifice van Portland-natuursteen (zichtbaar op de foto). Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht (niet zichtbaar). Het is een standaard kruis van de Commonwealth War Graves Commission.

DSC 1167 3 edited naam In overleg met het Verenigd Koninkrijk zal in Nederland en/of Nijmegen nooit een monumentenstatus aan dit cemetery toegewezen worden. De Britten achten dat een taak voor zichzelf. De stad Nijmegen heeft zich wel verplicht tot het onderhoud van deze begraafplaats, welke met uiterste zorg en regelmaat wordt vervuld. Die zorgplicht is nog nooit en zal ook nooit getroffen worden door bezuinigingen. Burgers kunnen een of meer graven "adopteren" en dan zorgtaken overnemen.

Op bepaalde gedenkdagen plaatst men op ieder graf bloemen. Het geheel wordt dan een groot uiterst indrukwekkend schouwspel van witte natuursteen en een kleurige pracht van Flora, in kleuren die in de Britse en Nederlandse vlag terug te vinden zijn.

De tweede en derde foto betreffen delen van de entree.

datum foto's: 1 april 2016
bron foto's: Paul Marsman©   

 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven  of op de foto voor de gebiedspagina.    



   

  • Rememberance Day   

    De 11e van de 11e is het in het zuiden van het land, waaronder Nijmegen e.o. jaarlijks de openingsdag van het carnavalsseizoen. In de rest van de wereld is het een herdenking dat WOI (de grote oorlog) in 1918 ten einde kwam.

    Nederland was op papier neutraal in die bloedigste oorlog ooit sinds er mensen op aarde rondlopen. In de praktijk is in Zuid Limbirg ruimte gegeven voor troepentransport van Duitse militairen en is rruim 1 miljoen Belgische vluchtelingen onderdak geboden. De afgezette Duitse Keizer Wilhelm heeft asiel in Nederland gekregen en heeft tot zijn dood in 1941 in Nederland (Doorn) in alle pracht en praal geleefd. Hij was dan ook met zijn dynastie goed bevriend met de Oranjes (o.a. Wilhelmina).

    Vanwege die neutraliteit (we deden niet mee) wordt er in Nederland officieel niet herdacht. Anders ligt dat voor medelanders uit landen die wel geleden hebben in WOI. In veel landen is 11-11 dan ook een officiële herdenkingsdag. In België zelfs een officiële vrije dag. In de Gemenebest is met het einde van WOI de Remembrance Day in het leven geroepen.

    Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy (klaproos) Day is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht. Het Verenigd Koninkrijk is dan ook bij veel conflicten betrokken geweest.

    De herdenking vindt plaats op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum 11 november is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 's ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd. De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Kransen worden gelegd door de koninklijke familie, de regering, vertegenwoordigers van de andere politieke partijen, en de stafchefs van de Britse landmacht, luchtmacht en marine. Ook zijn de hoge commissarissen van het Gemenebest aanwezig. Na het officiële gedeelte volgt een defilé van oorlogsveteranen. Deze herdenking is vergelijkbaar met de Nationale Dodenherdenking in Nederland op 4 mei, waarbij om 20.00 uur 's avonds met twee minuten stilte de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

    Net zoals in Nederland op 4 mei wanneer overal in het land herdenkingen zijn is dat in de Gemenebest ook het geval. Op sommige bijzondere plaatsen buiten de Gemenebest worden op 11-11 ook herdenkingen gehouden. In Nijmegen is zo'n bijzondere plaats en wel de hierboven omschreven Britse militaire begraafplaats die na WOII tot stand is gekomen.

    Remembrance poppy  
    De kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof. Sinds 1922 is de klaproos het symbool van de veteranenorganisatie, de Royal British Legion. Vanaf dat jaar verkoopt deze organisatie - na het zogenaamde poppy appeal - kunststoffen klaprozen die op de kleding worden gedragen, ter nagedachtenis aan de gevallenen. Met de opbrengst van de verkoop worden oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden ondersteund.

    Canada
    In Canada worden elk jaar op 11 november om 11 uur 's morgens, ongeacht op welke dag van de week deze datum valt, in steden en dorpjes door het hele land officiële herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Meestal gebeurt dit bij het plaatselijke herdenkingsmonument (the cenotaph), waar namens overheidsinstanties, verenigingen, kerken en individuelen kransen worden gelegd.

    Bij het Nationale Herdenkingsmonument in de hoofdstad Ottawa wonen onder anderen de gouverneur-generaal en de minister-president de herdenking bij. Deze wordt via de televisie in het hele land uitgezonden.

    Overal zijn oud-strijders, schoolkinderen, en het publiek bij deze herdenkingen aanwezig. Er worden gedichten voorgelezen, gebeden worden uitgesproken, het volkslied wordt gezongen, en twee minuten stilte wordt in acht genomen. Soms worden de namen voorgelezen van de plaatselijke soldaten die vielen tijden de Eerste en Tweede Wereldoorlogen, de oorlog in Korea, de vele vredesoperaties sindsdien en het huidige conflict in Afghanistan. (In totaal zijn meer dan 100,000 Canadese soldaten gevallen in bijna 100 jaar). De kransen zijn altijd bedekt met poppies, de klaprozen die het symbool zijn geworden van de oud-strijders. De meeste mensen in Canada dragen een poppy op hun revers in de week voor en op de dag van deze herdenking. In sommige provincies is dit voor schoolkinderen een vrije dag en overal zijn banken en postkantoren die dag gesloten. 


    Klik hier of op een foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Zuid.    

     Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven  of op een foto voor de gebiedspagina. 


   

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond