Op deze pagina staat informatie over de Nassausingel en het Quackpleinaan de rand van het Centrum:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.  


   

   

   


    logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
Nassausingel   

Nassausingel
Stadsschouwburg Nijmegen gezien vanaf Nassausingel
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Begin Keizer Karelplein
Eind Quackplein
Postcode 6511EV

De Nassausingel is een korte weg in het stadscentrum van Nijmegen en loopt van het Keizer Karelplein tot het Quackplein. De singel is 130 meter lang en 60 meter breed geldt als één van de drukste straten in Nijmegen. De Nassausingel is nu uitgevoerd als twee-keer-tweebaans weg met aan de westzijde een busbaan en aan beide zijden een fietspad en aan de oostzijde een trottoir.

De Nassausingel is in 1880 aangelegd en is vernoemd naar het Nassau bolwerk of bastion dat sinds ongeveer 1600 deel uitmaakte van de vestingwerken. Aan de singel werden enkele monumentale villa's, waaronder de oude burgemeesterswoning van architect Bert Brouwer, gebouwd. In september 1944 brandde de westzijde van de singel af en daar werd vanaf 1955 de stadsschouwburg gebouwd. De villa's aan de andere zijde zijn allen in gebruik als uitzendbureau. In het midden van de singel lag een plantsoen naar ontwerp van tuinarchitect Jan Copijn waar ook de beeldengroep De Vier Jaargetijden van Mathurin Moreau stond die in 1889 aan de stad geschonken werd door de Vereeniging tot Verfraaiing van Nijmegen en het Schependom. Nadat er een parkeerplaats aangelegd was in het midden van de singel verhuisde de beeldengroep naar het Hunnerpark.

Het plein waar het Quack-monument op staat was tot eind 2008 onderdeel van de Nassausingel en sluit aan op de Kronenburgersingel, het centrum en de stationstunnel. In 2013 werd de parkeerplaats in het midden van de singel veranderd in een parkje en keerde ook de beeldengroep De Vier Jaargetijden weer terug. Vanaf eind 2013 maakt de Nassausingel deel uit van de stadsroutes S101 en S102.


Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.     


   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
       
    
     
Quackplein   


Het Quackplein heeft geen bebouwing met het Quackplein als adres. Het hieronder beschreven Quackmonument is het enige wat, op wat verkeerslichten en asfalt na, wat zich aldaar bevindt. Daarom zal van dit plein alleen het monument beschreven worden op deze gagina.   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.     


    

    

    

     

    

   

   

   

    

      

    
   logo NG dubbel rood 2 non bold
Quack-monument    

Het Quack-monument of Marie-Adolffontein op het Quackplein, zichtbaar achter een nog kale wilg op de voorgrond.

DSC 1027 4 edited naamHet monument is oorspronkelijk opgericht in 1926 uit een legaat van Arnoldus Burchard Adolphus Quack. Quack was van 1902 tot 1919 wethouder van de gemeente Nijmegen en overleed een jaar later in 1920. Het monument is vernoemd naar hem en zijn tweelingzus Maria (Marie) Christina, die al in 1905 was overleden. Quack liet zijn nalatenschap aan de gemeente Nijmegen na onder de voorwaarde dat er een fontein, de Marie-Adolffontein vernoemd naar zijn zus, opgericht zou worden.

Architect Willem Bijlard ontwierp het monument dat vier fonteinen en vier klokken aan de voet en vier lantaarns in de top bevat. Het onderste gedeelte is van granito. De obelisk is van rood graniet met gebeeldhouwde art-deco ornamenten. De lantaarns en klokken zijn van brons. De ornamentale vlakken onder de klokken zijn gemaakt door steenhouwer Litjes. Er is 75 m3 graniet en 30 m3 beton aan verwerkt.

Het is in 1958 afgebroken, omdat het moest wijken voor het verkeer. Verschillende delen, zoals de glazen gedeeltes en de klokken waren vernield door onder andere het bombardement op Nijmegen. De verschillende onderdelen werden jarenlang bewaard.

In 1976 was er sprake van het monument in het nieuwe stadsdeel Dukenburg te plaatsen, maar dat is niet doorgegaan. Uiteindelijk werd het monument in 2000 herbouwd op dezelfde plaats als waar het tot 1958 stond. Het plein, dat onderdeel was van de Nassausingel, is eind 2008 Quackplein genoemd.

Dit monument is een gemeentelijk aangewezen monument.

datum foto: 21-03-2016
bron foto: Paul Marsman© 


     

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond