Op deze pagina staat informatie over de Burchtstraat in het centrum:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).  

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.


    

    

          


  logo NG dubbel rood 2 non bold
    
   
Burchtstraat   

Burchtstraat
Rijksmonument het oude stadhuis van Nijmegen
Rijksmonument het oude stadhuis van Nijmegen
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Begin Grote Markt
Eind Valkhof
Postcode 6511RA - 6511RK

De Burchtstraat is een weg in het stadscentrum en loopt van de Grote Markt naar het Valkhof (Kelfkensbos). De Burchtstraat is één van de belangrijkste winkelstraten in het centrum.

De Burchtstraat met op de voorgrond de Grote Markt

De straat werd rond 1370 voor het eerst vermeld maar is ouder. Hij bestond uit twee delen, de Korte Burchtstraat die van de Grote Markt tot de voormalige Lange Nieuwstraat (bij het stadhuis), en de Lange Burchtstraat die vandaar naar het Valkhof liep. De straat, die in 1950 samengetrokken werd, is vernoemd naar de burcht op het Valkhof en gold als verbinding tussen de burcht en de Grote of Sint-Stevenskerk. De Burchtstraat is ook de grens tussen de Benedenstad en het huidige stadscentrum (bovenstad). Sinds 1880 ontwikkelde de straat zich tot winkelstraat en behoort tot de hoofdlooproute in het winkelcentrum.

Aan de Burchtstraat staat het oude stadhuis en zijn meerdere historische panden gelegen. Bij het bombardement op Nijmegen op 22 februari1944 werden de straten zwaar getroffen. Terugtrekkende Duitsers hebben later dat jaar ook veel schade aangericht.


   

   

   


 

 

 

 

 

 

   

 

 

 


   
   Banner breed donker grijze letters witte achtergrond 55 110
   
   
   
Het Indië-monument   

DSC 2041 2 edited naamHet 'Indië-monument' bestaat uit twee zwarte natuurstenen plaquettes. De gedenkstenen hangen tegen de zijmuur van de Gedeputeerdenpoort, de toegang tot de Gedeputeerdenplaats, naast het stadhuis aan de Burchtstraat.

In beide plaquettes is tekst gegraveerd. Op de bovenste plaat zijn boven de tekst een embleem met helm, zwaard en palmtak (het symbool van de oud-Indië strijders) en een medaille aangebracht.   

De tekst op de bovenste plaquette luidt:
'1940-1950NEDERLANDS-INDIË"VOOR ORDE EN VREDE"
TER NAGEDACHTENIS AAN ALLE NIJMEGENAREN DIE DAAR HUN LEVEN LIETEN'. 

Op de onderste plaat zijn de namen van 59 militairen uit Nijmegen aangebracht die tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen. Op de tweede rij van links, vijfde van onderen staat een naamgenoot van mij. Dat was een oom van mij, die ik zelf nooit heb gekend. Een commando. Hij is niet gesneuveld, maar zijn parachute ging niet open. 

Onder deze poort bevinden zich nog drie plaquettes: één herinnert aan de oorlog in Nederlands-Indië, twee andere plaquettes herinneren aan Geallieerden en Market Garden.  

datum foto: 21-10-2016
bron foto: Paul Marsman©     

 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven  of op de foto voor de gebiedspagina.   


  

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond