Op deze pagina staat informatie over "Achter de Hoofdwacht" in Centrum/Benedenstad:

Klik op het item dat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.  


    

   

   

   

   

   


  logo NG dubbel rood 2 non bold
Achter de Hoofdwacht, de straat
   

Achter de Hoofdwacht is een klein straat(je) wat begint in de hoek van de Grote Markt, naast het Waaggebouw. Er staan niet veel gebouwen, maar wat er staat is allemaal opgenomen in één of ander monumentenregister. T.z.t. komen al die panden op deze website aan de orde. Het oudste café van Nijmegen, "In de Blaauwe Hand" staat ook aan Achter de Hoofdwacht.

Na het gereedkomen van het Waaggebouw in 1612 (zie elders op deze site) werd in de bovenverdieping de Hoofdwacht van het Garnizoen en de burgerwacht gehuisvest. Dat waren de voorlopers van de huidige politie. Doordat met de bouw van het Waaggebouw een klein hofje opzij en deels achter het Waaggebouw ontstond, werd dit aanvankelijk in de volksmond als "achter de Hoofdwacht" aangeduid.

U snapt het al: Dat is eeuwen later, tijdens de Franse bezetting begin 19e eeuw, toen alles en iedereen een naam en/of nummer moest hebben, de officiële straatnaam geworden.


Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.   


    

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond